-->
Een preventieproject voor leerlingen van het
5-de en 6-de leerjaar.

 

CONCEPT
Een activiteit ter voorkoming van fietsongevallen ingericht door Lokale Politie Mechelen-Willebroek in samenwerking met de stad Mechelen, Provincie Antwerpen en Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Het fietsevenement voor de leerlingen van het 5-de en 6-de leerjaar van het lager onderwijs, dat traditioneel in de maand mei wordt georganiseerd, kent sinds 2006 een groeiend succes. Dit evenement kadert in het preventieproject ‘DUURZAAM NAAR SCHOOL’ van de Stad Mechelen om ‘Stappen en Trappen’ aan te moedigen.

Concept :

Op een driedaagse in mei wordt voor het 6-de leerjaar een fietsexamen in het gewone verkeer georganiseerd. Het is een uitdagend parcours van 5 km tot in de binnenstad met de meest voorkomende verkeerssituaties zoals vrijliggend fietspad, aanliggend fietspad, fietssuggestiestroken, geen fietspad, beperkt eenrichtingsverkeer, voorrang aan rechts, voorrang, voorrang verlenen, verkeerslichten, agent regelt het verkeer enz... De deelnemende scholen krijgen in het begin van het schooljaar een programma ter voorbereiding.

Vooraf wordt het parcours onder begeleiding van politie afgelegd. Het is eigenlijk een twee uur durende verkeersles waarbij de verschillende situaties worden besproken en leerlingen bevraagd over hun verkeerskennis. Het fietsexamen zelf wordt individueel afgelegd. Op het parcours staan een aantal spandoeken en preventieborden voor de autobestuurders en ruim 20 observatoren houden elke leerling in het gezichtsveld. De leerlingen die slagen, kunnen via het VSV een fietsbrevet aanvragen. Ze moeten hiervoor de klas aanmelden via de website van het VSV.

Deze activiteiten mogen niet aanzien worden als een alleenstaand feit, maar moeten het sluitstuk zijn van jarenlange verkeers- en mobiliteitslessen en fietstraining om zo de eindtermen inzake verkeers- en mobiliteitseducatie te behalen.

Evenement voor het 5-de leerjaar op 9 en 10 mei 2016 :
•  Behendigheidsparcours;
•  Training op het verkeerspark;
•  Verkeersles veilig fietsen - plaats op de openbare weg;
•  Dodehoek van vrachtwagens;
•  Kennistest.

Nuttige info over het fietsexamen via deze link : VOORBEREIDING EVENEMENT 5-de LEERJAAR

Evenement voor het 6-de leerjaar van 11 tot en met 13 mei 2016 :
•  Fietsexamen op de openbare weg (5 km);

Nuttige info over het fietsexamen via deze link : FIETSEXAMEN 6-de LEERJAAR

Inschrijving evenement : via het inschrijvingsformulier dat u per mail hebt ontvangen. Graag doorsturen naar e-mail: verkeerseducatie@pzmewi.be

De duurtijd van het evenement is een halve dag (van 9 tot +-12 uur of van 13 uur tot +-16 uur);

Plaats van gebeuren : Vrijbroekpark.

Kostprijs school : gratis

Contactpersoon : Hoofdinspecteur Gino Verbruggen
Email: verkeerseducatie@pzmewi.be